Regionalna Izba Handlu i Przemysłu w Bielsku-Białej udostępnia informację opracowaną przez Kancelarię MSDS Legal Szczotka Szczygieł Sp. k.

Uprzejmie informujemy, iż w ostatnich dniach na stronie Wojewódzkiego Urzędu Pracy opublikowano istotne dla beneficjentów stanowisko Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Z przesłanego pisma wynika, że zdaniem Ministerstwa pracodawcy, którzy skorzystali ze zwolnienia z opłacania składek ZUS za miesiące marzec-maj 2020r., nie mogą ubiegać się o dofinansowanie przez WUP składek dotyczących tych samych pracowników – nawet jeżeli dofinansowaniu z WUP podlegają wynagrodzenia za inne okresy.

Pracownicy WUP podają, iż w takiej sytuacji pracodawca zobowiązany był złożyć wniosek wyłącznie na dofinansowanie wynagrodzeń, bez dofinasowania składek.

Powyższa zasada miałby wynikać, z art. 15g ust. 18 ustawy, który brzmi: „Podmioty, o których mowa w ust. 1 i 1a, mogą otrzymać pomoc z Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych wyłącznie w przypadku, jeśli nie uzyskały pomocy w odniesieniu do tych samych pracowników w zakresie takich samych tytułów wypłat na rzecz ochrony miejsc pracy”.

Nie zgadzamy się z powyższą interpretacją Ministerstwa z uwagi na fakt, że w treści przepisu, ustanawiającego zwolnienie ze składek ZUS, nie ma wzmianki, iż jest to pomoc na rzecz ochrony miejsc pracy. Brak jest również wymogów związanych z utrzymaniem zatrudnienia itp.

W związku z powyższym będziemy wnioskować do Ministerstwa o zmianę opisanych wytycznych. Do czasu uzyskania ostatecznej wykładni, należałoby jednak poinformować WUP, że pracodawca korzystał ze zwolnienia ze składek ZUS.

UWAGA | W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub pytań związanych z obecną sytuacją, prosimy o kontakt na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.